Priganice mają dość długą historię. Pochodzą z  bardzo dawnych  czasów, kiedy to Czarnogóra została dość mocno dotknięta przez biedę. Do dnia dzisiejszego to jedno z ulubionych dań kuchni czarnogórskiej, które bardzo często serwowane jest  na śniadanie.

Priganice to nieduże kulki, kwadraty  smażone w oleju. Podaje się je najczęściej z miodem, dżemem i  z domowym serem. Tych przepysznych priganic możecie spróbować na naszych wycieczkach: Wieczór bałkański, Rejs po Jeziorze Szkoderskim, Jeep Safari oraz Dziadkiem pod Rumiję .

Poniżej podaję mój przepis na Priganice:

  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 2 jajka

Razem dokładnie mieszam na gładką masę. Następnie dodaję:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • szczyptę soli,
  • cały proszek do pieczenia

i wszystko dobrze mieszam.
Dodaje trochę wody mineralnej gazowanej, aby ciasto lepiej się wyrabiało.
Zagniatam ciasto na gładką kulę. Przykrywam ściereczką i czekam 30 minut.
Następnie ciasto dzielę na porcje i każdą z nich rozwałkowuje na około 5 mm grubości. Po rozwałkowaniu kroję nożem wzory takie jak chcę (głównie kwadraty).
Rozgrzewam olej i smażę w głębokim oleju do zarumienienia po dwóch stronach. Wyciągam z oleju i układam na serwecie, żeby wchłonęła zbędny olej.
Podaję z dżemem, serem białym lub sypię cukrem pudrem.

Zobacz rolkę z przygotowania priganic:  KLIKNIJ

Smacznego
Prijatno