Czarnogórska kuchnia to bogactwo smaków i aromatów. Jest oparta głównie na mięsach z rusztu lub grilla, owocach morza, rybach oraz warzywach i owocach.

Do najpopularniejszych potraw kuchni czarnogórskiej należą:

  • Cevapcici – można powiedzieć, że są to kotlety mielone zrobione z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego. Jednak potrawa ta nie ma kształtu kulek jak w Polsce, a podłużnych paluszków. Danie to przyrządza się na grillu i serwuje w towarzystwie sosów oraz chlebów pita.
  • Pljeskavica – jest potrawą wykonywaną również z mieszaniny mięsa wieprzowego i wołowego. Jednak w tym przypadku kotleciki formowane są jak do burgera. Podobnie jak przy cevapcici, kotlety te są grillowane. Pljeskavica jest daniem pikantnym i w wersji tradycyjnej podaje się je z serem owczym oraz chlebem pita. W wersji bardziej nowoczesnej pljeskavicy towarzyszą frytki.
  • Njeguski prsut – jest nie tyle potrawą co przysmakiem. Prsut to suszona, a następnie odpowiednio uwędzona wieprzowa szynka. Cały proces wytwarzania tego rarytasu podobnego do włoskiej szynki parmeńskiej trwa bardzo długo. Samo suszenie mięsa zajmuje bowiem nawet do 8 miesięcy.

Poniżej przedstawiamy Wam najlepsze restauracje w okolicy Dobrej Vody. Znajdziecie w nich przepyszne i różnorodne potrawy kuchni czarnogórskiej.

Konoba Vrata Bara


 

Lokalizacja: Kliknij

Restauracja Plavi Jadran


Zobacz menu w języku polskim

Lokalizacja: Kliknij

Restauracja Val


Zobacz menu w języku polskim

Lokalizacja: Kliknij

Konoba Makina Vucinica


Zobacz menu w języku polskim

 

Lokalizacja: Kliknij

Cevabdzinica Kolovic


Zobacz menu w języku polskim

Lokalizacja: Kliknij

Konoba Balkan


Zobacz menu w języku polskim

Lokalizacja: Kliknij

Restaurant Lovac (Since 1928)


 

Lokalizacja: Kliknij

Konoba Bedem


 

Lokalizacja: Kliknij