Czarnogórska kuchnia to bogactwo smaków i aromatów. Jest oparta głównie na mięsach z rusztu lub grilla, owocach morza, rybach oraz warzywach i owocach.
Do najpopularniejszych potraw kuchni czarnogórskiej należą:
- Cevapcici – można powiedzieć, że są to kotlety mielone zrobione z mieszanki mięsa wieprzowego i wołowego. Jednak potrawa ta nie ma kształtu kulek jak w Polsce, a podłużnych paluszków. Danie to przyrządza się na grillu i serwuje w towarzystwie sosów oraz chlebów pita.
- Pljeskavica – jest potrawą wykonywaną również z mieszaniny mięsa wieprzowego i wołowego. Jednak w tym przypadku kotleciki formowane są jak do burgera. Podobnie jak przy cevapcici, kotlety te są grillowane. Pljeskavica jest daniem pikantnym i w wersji tradycyjnej podaje się je z serem owczym oraz chlebem pita. W wersji bardziej nowoczesnej pljeskavicy towarzyszą frytki.
- Njeguski prsut – jest nie tyle potrawą co przysmakiem. Prsut to suszona, a następnie odpowiednio uwędzona wieprzowa szynka. Cały proces wytwarzania tego rarytasu podobnego do włoskiej szynki parmeńskiej trwa bardzo długo. Samo suszenie mięsa zajmuje bowiem nawet do 8 miesięcy.
Poniżej przedstawiamy Wam najlepsze restauracje w okolicy Dobrej Vody. Znajdziecie w nich przepyszne i różnorodne potrawy kuchni czarnogórskiej.